Casio MDV 106 (Duro / Marlin) és MDV 107

casiomdv1061.jpg

Előszó

Amikor megláttam életem első búváróráját, pontosan úgy éreztem magam, mint kamaszkoromban, amikor beleszerettem a gimi legszebb lányába. Tudtam, hogy semmi esélyem, de elkápráztatott a hibátlan mosolya, a mély kék szemei, és a hosszú szőke haja, ami a fedetlen vállaira lágyan, selymesen omlott alá. Tudtam, hogy arra sem vagyok méltó, hogy megszólítsam. Pont ilyen érzés volt, amikor megláttam egy Omega Seamastert, vagy a Rolex Submarinert, vagy a Seiko Marinemastert és az árcéduláikat.
Plátói szerelem, ilyen a popszakma, bele kell nyugodni. A Casio MDV 106 (Duro vagy Marlin, attól függően, hogy melyik ország piacára szánták) viszont olyan, mint a szomszédlány, akit elsőre nem veszel észre, mert evidencia a létezése, de ahogy egyre többet lógsz vele, úgy belehabarodsz, hogy a gimis szépségkirálynő emlékének írmagja sem marad a szívedben. (Na jó... talán egy pici.)

MDV 106

A búváróra lényegében egy óratípus. Kell hozzá egy egyirányban forgatható lünetta, PIP a lünetábban, a mutatókra és indexekre lumineszcens bevonat, menetes koronazár és hátlap, 200 méteres vízállóság, jó leolvashatóság, pontos szerkezet. Egyszerű dolgok ezek, mégis nagyon nehéz megoldani elfogadható árszinten a kritériumokat. A Casio MDV 106 mindezt megadja annyiért, amennyiért többnyire népszerű divatórát adnak, bizonytalan eredetű kínai szerkezettel, lepattogó fényes bevonattal, kérdéses javíthatósággal és 50 méteres(nek mondott) vízállósággal.
Az MDV 106 esetében a tok és a lünetta polírozott nemesacél, (316L) , 44,2 mm átmérővel rendelkezik, de a tokfülekkel együtt már 48,5 mm. A súlya 92 gramm, tehát ha víz alatt elkapna a Mocsárlény, akkor 8 napon túl gyógyuló konkrét sérüléseket lehet vele okozni neki. Nem egy apró jószág, főleg, ha a 12 mm-es magasságot is beleszámítjuk. A búvárórák világában szerintem ez standard méret, én nagyon arányosnak érzem, ezért vékonyabb csuklón sem tűnik ormótlannak, vastagabb csuklón pedig kimondottan jól mutat. Ettől függetlenül ez egy nagyobb óra, ezt el kell fogadni. A számlap selyemfényű fekete, az üvege edzett kristályüveg, a szerkezet Casio 2784 dátumkijelzéssel, a szíj pedig pontosan ugyanaz a gumi (resin, műgyanta), ami az egyszerűbb G-Shock modelleken is megtalálható.  A quartz szerkezet japán, de a tokozás Kínában készül.
A szokásos Casio kék-fehér dobozban érkezett, leírásokkal, papírokkal együtt. Úgy gondolom, ez nagyon sok "óra" ebben az árkategóriában. Ha a szíjat lecseréljük, sokkal drágább karórának látszódik és érződik, mint amennyibe valójában kerül. A design mindent tud, amitől búváróra a búváróra, klasszikus, ikonikus sziluett ez, és ha valaki ebben szeretne pancsolni, akkor véleményem szerint semmi akadálya. Tény, hogy nincs hivatalosan ISO 6425 búvárminősítése, de mentségére legyen, hogy számos, ennél 3x drágább búváróráknak sincs. Amúgy pedig látott már valaki olyan embert a valóságban, aki úgy merült 200 méterre, hogy bármilyen búvárórát használt búvárcomputer helyett?
A használat során azt tapasztaltam, hogy az óra pontosan jár, a Casio-tól megszokott megbízhatóságot tudja. Sötétben a lume erős, de nem tart túl sokáig. A számlap egyszerűsége a nagyszerűsége is, az indexek szépek, a fehér lume alatt fényesre polírozták őket. A 3, 6, 9, és a 12 hosszúkás indexet kapott, a dátum pedig egy apró keretet. Az óramutató szigonyhegye és a piros másodpercmutató kimondottan egyedi hatást kölcsönöznek az órának. Ha szőrszálhasogató akarok lenni, akkor a dátumtárcsa kissé mélyen van, erős napfényben van esély arra, hogy árnyék vetül rá. Az üvege nem zafír, és nem is tükröződésmentes, de ha az lenne, akkor nem is ennyibe kerülne. A korona kicsavarásra határozottan kiugrik, precízen állítható, a gyári gumiszíj pedig kényelmes és könnyű. A lünetta körbetekerése hangos, határozottan kattan a helyére, és nem érzem csálésnak, lötyögősnek, de azért nem is a Longines Hydroconquest minőségét kell elvárni tőle.

Mennyi az annyi?

Nagyon nehéz manapság erre a kérdésre válaszolni egyrészt az ingadozó forint árfolyam, másrészt a webshopok árazása miatt. Nagyságrendileg a 28.000 Ft és 50.000 Ft közötti ársávban lesz. Az MDV 106-os már csak eldugott webshopok legmélyebb bugyraiban fordul elő, a 107-es viszont nagon gyakori, mondhatjuk hogy szinte bárhol kapható, ahol órát árulnak. 
Ha nem teljesen fekete modellt szeretnénk, akkor kapható kék és zöld számlappal is, valamit létezik egy ezüst számlapos kiadás, de az tényleg elég ritka. A lünettára is vannak variációk, lehet fekete számlap kék-piros "pepsi" lünettával vagy fekete számlap-zöld lünettával. 

Egyéb érdekesség

Az MDV 106/107 meglehetősen népszerű. A hírességek közül Bill Gates, a Microsoft emblematikus alakja viseli ezt a modellt, valamint ilyet hordott Yahya Abdul-Mateen II színész a Rohammentő című 2022-es akciófilmben.

casiomovie1.jpg

A képek forrása:
Bill Gates: https://www.hodinky-365.com/blog/casio-duro-mdv-107-review
Yahya Abdul-Mateen II: https://www.watch-id.com/sightings/casio-mdv106-1a-duro-yahya-abdul-mateen-ii-ambulance

MDV 107

A Casio MDV 106 és az MDV 107 lényegében ugyanaz a modell. A 106-os a számlapján és a hátlapon kapott egy kardhal (Marlin) logót, ami az MDV 107-es modellről már hiányzik. Ezt a logót több, régi Casio órán is használták, a komolyabb vízállósággal rendelkező darabok kaphatták meg. Pontos forrást nem találtam a logó eredetéről, de egy Casio fórumon azt írták róla, hogy a cégnek lejárt erre a logóra a license használati joga, ezért adták ki az MDV 107-est, ami mindenben megegyezik a 106-ossal, kivéve a kardhal logót. Egy másik fórumon azt írták, hogy a kardhal eredetileg egy búváregyesület logója, és lejárt a Casio-val kötött partnerségük, amit a japánok nem hosszabbítottak meg, ezért kellett eltűntetniük az óráról. Bármelyik változat igaz lehet, de a tényen nem változtat, hogy az MDV 106 és a 107 teljesen egyforma, eltekintve a szóban forgó logó meglététől. 

casiomdv1063.jpg

Végszó

Összességében egy csodálatos kis búváróra ez, amibe pont úgy bele lehet szeretni, mint a luxussal és történelemmel gazdagon megáldott társaiba. Elfogadható áron megad minden érzést, hangulatot és funkciót, amit a komolyabb gyártók úgy, hogy nem másolja le egyetlen luxusmárka termékét sem. (Nyilván nem ordít úgy róla a minőség, mint svájci, vagy japán kékvérű társairól, de ezt szerintem nem is várja tőle senki sem. ) Önálló jogon létezik, saját designja, saját értékei vannak. Bizonyíték arra, hogy a szomszédlányból is lehet szépségkirálynő.

Előnyök
- Megbízható, pontos Casio 2784 quartz szerkezet, dátummal
- Lumineszcens mutatók, indexek és PIP a lünettán
- Forgatható lünetta, csavaros koronazár
- Menetes hátlap
- 200 m vízállóság

Hátrányok
- Nem zafírüveg (és nem tükröződésmentes)
- Nincs ISO 6425 minősítés
(Ennyi pénzért talán nem is szép dolog ezeket emlegetni, mert még magasabb árszinten sem természetes a meglétük. )

casiomdv1062.jpg

 

Címkék: Casio, Filmes óra