Casio CA-53W-1ER

"Ahova mi megyünk, ott nincs szükség utakra" - Emmett Brown

448448410_3641719976156879_2842199030377361380_n.jpg

Megesik, hogy az embernek rossz napja van. Az irodában a műszaki berendezések fellázadnak a humanoidok ellen, és a hálózatról ledobált nyomtatókkal, a fóliákat begyűrő laminálókkal, éktelen Windows hibaüzenetekkel nyilvánítják ki a szabadsághoz való jogukat. Egy nyitva felejtett ablak miatt keletkező kereszthuzat betesz az ember derekának, és úgy mozgunk, mint egy olajozatlan early access bétaverziós terminátor. Közel a 40-hez kopaszodni kezdünk, kattog a térd, és az esti filmen az első reklámblokk alatt kiütjük magunkat. Ami nem is akkora baj, mert a TV-ben öltönyös emberek köpködik egymást, húsz éves csajok ránctalanító miskulanciával kenegetik magukat, és banki hitelt, meg megfizethetetlen villanyautókat tukmálnak ránk, amikkel megmenthetjük a bolygót. Utána meg méregdrága telefonokat, amik boldogabbá teszik az életedet, de azért két év múlva dobd el, ha lejárt a hűséged a szolgáltatód felé. Éljen a környezetvédelem! Ilyenkor lenne kedvem visszamenni a múltba, egy jobbnak tűnő, egyszerűbb, szerethetőbb univerzumba. Egyenesen vissza, messzeringó gyerekkorom világába, vissza a jövőbe…

… Amihez hű társam a CA-53W-1ER

Ezt a modellt 1988-ban mutatta be a Casio, és csupán egyetlen évvel később már filmsztár is lett belőle, amikor Michael J. Fox a csuklójára csatolta a Vissza a jövőbe 2 (és 3) című filmben. Az első részben az elődmodellt, a CA-50 névre keresztelt darabot viselte. A két óra nagyon hasonló, de a CA-50 nem volt vízálló, míg a CA-53W már igen. A régi változatot a Module 437 hajtotta, az újabb kiadást pedig a 3208-as, ami csak annyiban fejlettebb, hogy nem 2079-ig, hanem 2099-ig programozták a naptár funkciót. A tok kialakítása is hasonló, ami szinte törvényszerű, hiszen a számlapot a korszak mára legmegmosolyogtatóbb extrája uralja, ami nem más, mint a számológép.

448788145_718621463644172_2530506755407305424_n.jpg

A CA-53W tokjának hosszúsága 43,2 mm, a szélessége 34,4 mm, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy nem fogja úgy meguralni a csuklónkat, mint egy G-Shock. Cserébe nem akad bele minden ruhaujjba, hiszen csak 8,2 mm magas, és nehéznek sem fogjuk érezni a maga 24 grammos súlyával. Ezúttal nem a méretek, hanem a design az, ami miatt saját gravitációs vonzása lesz.

Az anyag természetesen resin, ami az F-100-as 1977-es debütálása óta velünk van, az LCD panelt és a számológép modulját pedig a Casio gyári honlapja által resin glass-nak nevezett plexi öleli körbe. Bár minden alkalmat megragadok, hogy a plexi megoldást meggyalázzam, de azt el kell ismernem, hogy ezúttal nem is lehete másképp. Egyrészt azért, mert ahhoz a karakterhez és hangulathoz, amit ez az óra képvisel, ez illik, másrészt pedig a  számológép aprócska gombjainak használhatóságát valahogy meg kellett oldani. Mivel a 80-as évek design filozófiája úgy elgyengít, mint Supermant a kriptonit, ezért csak gyermeki lelkesedéssel tudok nyilatkozni az óra színvilágáról. A kék feliratok, a sárga vízállóságot jelző WR logó, a narancssárgával jelölt műveleti jelek és az ezüst-fehér arab számok olyan stílusosak, hogy azonnal kedvem lenne egy Adidas susogós melegítőben, ghetto blasterrel a vállamon (ha nem tudod mi az, akkor hivatalosan nem lehetsz a barátom) lenyomni egy break táncot tetszőlegesen választott Run DMC számra. (A „kedvem lenne” nem egyenlő azzal, hogy képes is lennék rá.)

448604208_492321800142987_2887799300547863570_n.jpg

Kedvünkre tobzódhatunk a Casio által nyújtott szolgáltatásokban, ugyanis kapunk pontos időt, amit 12/24 formátumban is képes megjeleníteni, dátumot (év, hónap, nap), másodlagos időzónát, stoppert, ami részidők mérésére is alkalmas. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az ébresztő, amit napi szinten is használhatunk a megadott időpontokban, hogy el ne késsünk a suliból, de az óránkénti pittyenésével is felidézi az általános iskolai matekórák bágyadt, poros tantermi hangulatát, amikor bármi szórakoztatóbb volt, mint az egyenletek megoldása. (Mellesleg ez kikapcsolható.) És ha már egyenletek, akkor a fő szenzáció természetesen a számológép. Atyaég, mekkora király volt az, akinek egy ilyen ott figyelhetett a csuklóján 1991-ben. A matematikai alapműveletek teljes tárháza rendelkezésére állhatott, és mekkora hack lehetett ez a szorzótáblás szintfelmérő közben. Sajnos ott és akkor nekem ez nem adatott meg, mert a külföldi nagybácsim egy piros-fekete gyerek Casio-t hozott nekem a vasfüggöny leomlása után, ami az időn, és aktuális dátumon kívül nem tudott extrákat. Felső tagozatban pedig egy török bácsitól vettünk egy kakaskukorékolós nevenincs digitális órát az osztrák búcsúban, ami nekem a világ közepét jelentette. Ha megnyomtam rajta egy gombot, akkor németül bemondta a pontos időt… most könnybe lábadt a szemem a nosztalgiától, de sajnos attól is fog, hogy a CA-53W panelje nem kapott megvilágítást. Sötétedés után komoly kihívás a retinának a folyadékkristályos kijelző leolvasása. Apropó, a Vissza a jövőbe filmekben van is egy visszatérő poén, érdemes megfigyelni. Marty McFly az esti jeleneteknél gyakran pillant a csuklójára, és érthető okokból nem látja az időt. Ilyenkor megrázza a kezét, majd a füléhez emeli a csuklóját, nyilván meg akarja hallgatni, hogy ketyeg-e. Az óra digitális, ezt fel is ismeri, majd egy hanyag legyintéssel jelzi, hogy elengedte a dolgot.

448363531_1459827767985245_5422940506877981190_n.jpg

Komolyra fordítva a szót, az alapfunkciós számológép a mai okosórás világban egyszerre kissé nevetséges, mégis csodálatosan archaikus megoldás, és annyira visszahozza a 80-as évek retrofuturisztikus elképzeléseit, hogy nem lehet nem beleszeretni. Külön kiemelném, hogy ez nem csak egy marketing gimmick a japánok részéről, ugyanis ténylegesen használható. Persze, a gombok kicsik, a nyomáspontjuk is lehetne precízebb, de ez egy ténylegesen funkcionális számológép.
A gombok viszont nem csak a matekozásra szolgálnak, hanem az idő és a dátum beállításánál is ezeket kell használnunk.
Akinek ilyenje volt, az egy mai szóval élve geek, vagy ha úgy tetszik, akkor nerd. És ma is egy kicsit ezt jelképezi, mert ezt a darabot nem lehet csak úgy véletlenül kiválasztani a sok közül. Magyarországon a méltán népszerű The VR csatornán Fábián István (Pisti) is viseli, aki egymagában egy élő legenda geek lexikon.

És ha már hírességek…

A filmes világban nem Michael J. Fox volt az egyetlen híres viselője a CA-53W-nek, hanem az Agymenők című sorozatban Rajesh karaktere is ezt hordta, ahogy a Breaking Bad Walter White-ja is. Simon Pegg karját is ékesítette a Paul című vígjátékban, A néma szemtanúban David Caves, az NCIS: Hawai'i-ban Jason Antoon, a Stranger Things 3. évadában pedig Finn Wolfhard választotta ezt a darabot, akkor is, ha utóbbiban csúnya anakronizmus a szerepeltetése. A harmadik évad ugyanis 1985-ben játszódik, a CA-53W megjelenése pedig 1988. A hölgy olvasóknak mondanám (annak az egynek, innen is puszi anyu!), hogy női csuklón is jól mutat, ezt bizonyította Ellen Page a Hajrá Bliss! című moziban. Azt hiszitek vége? Dehogy! A Sötét Lovagban a Heath Ledger által megformált Joker karján is feltűnt, a bankrablásos jelenetben, valamint Anthony Mackie-n a Twisted Metal-ban. A végére hagytam a személyes kedvencemet. A 80-as évek egyik legfelkapottabb rendezője volt John Hughes, az ő nevéhez fűződik a mára sajnos méltatlanul elfejtett Nulladik óra című 1985-ös film. Ebben Anthony Michael Hall viselte.

ca53wmovies.jpg

A kép forrása: https://www.watch-id.com/search?search_api_multi_fulltext=casio+ca+53+w

Amiről még nem esett szó

A 3208-as modul CR2016-os elemet fogyaszt, és a japán mérnökök 5 éves élettartamot jósolnak neki,  de a néhai Budapest TV-nél tevékenykedő Tihanyi Tamás mosógép-fűtőszálas távgyógyító, médium, és látó ezt nem igazolta hivatalosan. Ezért csak óvatosan!
Az ő műsoraiban a szívcsakráink kibillent egyensúlyának oka éppúgy rejtve marad, mint a CA-53W pontos vízállósága, ezt ugyanis a Casio a tudatlanság jótékony leplével fátyolozta el. Még a gyári honlapon sem tüntetik fel számszerűsítve ezt az adatot, ezért a vízállóságot értelmezzük a racionális számok halmazán, ahol x nagyobb mint 0 de kisebb mint 100. Személyes tipp: 50 méter, de nem tudok úszni, szóval mindenki merüljön a sajátjával.
A szíj a G-Shock sorozathoz képest puhább, hajlékonyabb, az anyaga természetesen resin. A hétköznapokban kényelmes viselet, a könnyű súly miatt tényleg olyan érzése támadhat az embernek, hogy nem is visel órát.

448361181_1442675933305249_4072197344664331094_n.jpg

Mi a baj McFly? Nyuszi vagy?

Ezt az órát egy rajongónak illik beszereznie. Aki nem teszi, az nyuszi! Többek között azért szeretem a Casio-t, mert nem szállnak el az árakkal. 25 000 jó magyar rúpiáért már be is szerezhetjük valamelyik webshopban, ami bármilyen mértékegységrendszert alapul véve is kevesebb, mint 1,21 század gigawatt.
Sőt! Ha épp kifogunk valami akciót, akkor ez mehet még egy kicsivel lejjebb is. Ha valamiért nem tetszene az óra színvilága, akkor kiadatok egy körözést ellened az ízlésrendőrség intergalaktius irodájában, de van lehetőség alternatívákra. A teljesen fekete variáns a CA-53WF-1BEF névre hallgat, de gyártanak belőle sötétzöld, bordó, bézs és ezüst variánst is. A napokban kihoztak CA-500WEGG-9BEF modellt is, ami retró sárga-fekete fémszínű resint és fém szíjat jelent. Ebben a negative display teljesít szolgálatot, ami sokaknak nem a szíve csücske, de hát van, akinek a Kiszel Tünde is tetszik, tehát számoljon el mindenki maga a saját ízlésficamával.
Egy apró észrevételt még tartogatok a végére. Ha valaki kimondottan a Vissza a jövőbe órát akarja, és maximalista, akkor érdemes odafigyelni a WR feliratra a jobb felső sarokban. Az USA változat esetében ez a két betű nincs keretbe foglalva, de az EU kiadáson igen. A webshopok trükkösek a termék illusztrációjával kapcsolatban, mert ahonnan én rendeltem, ott a termékfotón nem volt keretben, a valóságban viszont mégis. Nem küldtem vissza, de rákérdeztem tőlük levélben. Azt mondták, hogy teljesen kaotikus a helyzet, egy korai változatban keret nélkül jött, utána kerettel. Ennyit talán még egy keményvonalas rajongó is elengedhet, de ha ti ennél többre vágytok, akkor sok sikert a kutatómunkához.

448604406_1193529751998918_96907379264380452_n.png

Engem senki nem nevezthet nyuszinak!

Azért imádnivaló a CA-53W, mert képes kizökkenteni az apró-cseprő napi nyűgök mókuskerekéből. Visszaadja a gyerekkorom utólag idillinek tűnő illúzióját, másrészt beleélhetem magam egy ikonikus film hangulatába. Megmosolyogtat, feldob, ápolja napjaink ocsmány valóságától sebzett lelkemet, és ezért végtelenül hálás vagyok a japánoknak. Ha rossz napom van, akkor csak felpattintom, és máris átdereng egy halvány napsugár a szürke viharfelhők tömege között. Remélem az F-91w mellett a CA53-W lesz a másik olyan Casio, ami eggyé válik a végtelennel.

Előnyök
- Filmes háttér, egy igazi ikon, mítosz, legenda
- Megfizethető árazás
- Vintage stílus, megjelenés

Hátrányok
- A vízállóság balladai homályba vész
- Az LCD kijelző nem kapott megvilágítást

 

Címkék: Casio, Filmes óra