Seiko 5 Sports Time Sonar SRPJ45K1

Múltidézés modern köntösben

srpj45k1_3.jpg

Bevezető gondolatok

1972-ben a Seiko piacra dobta a Time Sonar névre keresztelt modelljét, ami számos érdekes megoldást kínált az órakedvelőknek.
A Sonar hanggal történő felderítést jelent, de kis jóindulattal fordíthatjuk radarnak is. Az átlátszó számlap, mint stíluselem pontosan ezért került rá az órára, de hogy teljes legyen az összkép, az óra hátlapja is átlátszó volt.
Mutatok egy képet az eredeti 1972-es modellről:

seiko_time_sonar_1972.jpg

A kép forrása: https://www.seiko-design.com/140th/en/topic/46.html

Ez az óra a nap és a dátum kijelzése mellett kapott egy tachymeter skálát, és rendelkezett egy stopperrel is, amit az oldalon elhelyezett gombokkal vezérelhettünk. Ha elindítottuk, akkor a másodpercmutató a narancssárga Zero feliratra ugrott, és a stopper másodperceit kezdte mérni. Jellegzetes design elem volt a számlapon keresztülfutó fekete sáv, amire a stopper vezérlésének utasításait írták. Az átlátszó számlapot kétféle színváltozatban kínálták, türkizkék és sötétbarna.

2022-ben a Seiko ennek az órának készített egy limitált újrakiadást, Kosuke Kawamura grafikus művész közbenjárásával. Kawamura egy olyan fiatal alkotó, akinek a munkái közt találunk ruházati termékekre készített grafikát, de lemezborítókat is szívesen készít. Gyakran alkalmaz képhibákat művészeti alkotásként, stílusa nagyon eklektikus. Szívesen merít a 70-es, és 80-as évekre jellemző mintázatok világából, de nem idegen tőle a modern, technokrata irányzat sem. Talán pont ezért esett őrá a Seiko választása, amikor egy kollaborációs modellen gondolkodtak.

Ő itt Kosuke Kawamura:

kosuke.jpg

A kép forrása: https://rakutenfashionweektokyo.com/en/topics/interview/kosuke-kawamura/

Ez pedig a Seiko-val közösen készített limitált kiadású órája:

kosuke_2.jpg

A kép forrása: https://www.jurawatches.co.uk/blogs/watch-news/a-look-at-the-seiko-5-sports-kosuke-kawamura-limited-edition-watches

A Kosuke Seiko az SRPJ41K1 cikkszám alatt jelent meg, két színvariációban is elérhető volt, és meglehetősen gyorsan elkapkodták őket. Az eredeti Time Sonar modellhez képest kimaradt a stopper, és a színvariációk is csak megidézték, nem pedig másolták az eredetit. A tachymeter skála helyett pedig forgatható lünettát kapott az óra.

Mellesleg nem Kosuke az első művész, akivel a Seiko együttműködik, dolgoztak már együtt Yuto Horigome sportolóval, vagy Auto Moai képzőművésszel is, akiknek a neve limitált karórákat fémjelzett.

A Seiko 5 gyakorlatilag olyan, mintegy platform, ami nagyon sokféle designlehetőséget kínál. Magán hordozhatja napjaink minimalista stílusjegyeit éppúgy, mint a régi időket idéző, gazdagon díszített motívumait. Azért hívják 5-ös modellcsaládnak, mert közös bennük a vízállóság, az acél óratok, a dátumkijelzés, az automata szerkezet, és a korona pozíciója, habár ez utóbbi esetében nem szentírás, hogy mindig 4 óránál kell elhelyezni.

A limitált Kosuke modell sikere után a Seiko úgy döntött, hogy a Time Sonar által ihletett órájukat szélesebb körben is elérhetővé akarják tenni, így született meg mostani bejegyzésünk alanya, az SRPJ45K1 (ő a türkiz) és testvére, az SRPJ47K1 (ő a barna). Ezek már nem limitált kiadású órák, bármikor megtaláljuk őket a Seiko kínálatában, legalábbis amíg gyártásban vannak.

SRPJ45K1

srpj45k1_9.jpg

Az óratok a szokásos 316L acélból készült, és a legtöbb mostani Seiko 5-ös modellre jellemzően a korona 4 óránál található. A kialakítása igényes, szép szálhúzást kapott, nekem kifejezetten teszik ez a matt hatás, csak a tok oldala, és annak letöréseit polírozták fényesre. A méretei is ismerősek lehetnek: 42,5 mm a tokátmérő (tokfültől tokfülig 46 mm), a vastagság pedig 13,4 mm. Az óra súlya 165 gramm, tehát tökéletesen illeszkedik az 5-ös kollekció darabjai közé. Dicséretes, hogy a 100 m-es vízállóságot ezúttal sem hagyták ki a japánok. Az egyetlen dolog, amit hiányoltam, az a koronán egy Seiko logo, ami kicsit még feldobhatta volna az összképet, de azért így is elégedett vagyok.

Az egyirányba forgatható lünetta a számlap színét idéző türkiz és fekete színt kapott, és nagyon kellemes érzés a mozgatása, mert 120 klikkel tesz meg egy teljes kört. Ezúttal az a tipikusnak mondható Seiko betegség is elmúlt, miszerint a 12-est jelölő kis háromszög nincs középen. Ennél a modellnél nyoma sincs a korábbi évekre jellemző, kissé „csálés”, esetleg lötyögős érzésnek, az óra árát figyelembe véve ez rendkívül dicséretes, de a piszkos anyagiakról majd később beszélnék.

srpj45k1_1.jpg

Az óra összképét az átlátszó, türkiz számlap uralja, ami rendkívül egyedi megjelenést kölcsönöz ennek a Seiko-nak. A dátumhoz tartozó mechanizmus működését figyelhetjük meg bevetés közben, ezért mondhatjuk, hogy az órakedvelőknek ez a megoldás kifejezetten ínyenc falat. Az európai piacon a napokat angol és német nyelven találjuk meg, elképesztően nagy kihagyott ziccer, hogy a gyártó nem a japán kanji írásjegyeket használta a mi régiónkban is. Nekem személy szerint nagyon tetszett volna az a megoldás. Az indexek alatt fényesre polírozott kör alakú lemezek vannak, amiken a fehér színű LumiBrite festék eszméletlenül jól néz ki, nagyon erős kontrasztot alkot a számlap színével.  Ebből a festékből a mutatók is kaptak, így vaksötétben sem kell attól tartanunk, hogy nem tudjuk majd a pontos időt. Maga a számlap elrendezése, a feliratok betűtípusa közös a legtöbb Seiko 5 modellel, a narancssárga másodpercmutató pedig visszahozza az eredeti Time Sonar hangulatát.

srpj45k1_2.jpg

Annak nagyon örülök, hogy a Kosuke változaton látható, a számlapon keresztülfutó fekete sáv erről a verzióról eltűnt, hiszen annak eredetileg az volt a szerepe, hogy arra írták a stopperhez kapcsolódó információkat. Az új változatokban viszont nincs stopper, ezért egy vízszintesen keresztülfutó fekete sáv teljesen céltalan lett volna, nem is értem, hogy a Kosuke kiadás azt miért tartotta meg. Persze, lehet, hogy valakinek meg pont az tetszik jobban.

Fájó pont a zafír üveg hiánya, ami helyett a Seiko 5 modellekre jellemzően a szokásos Hardlex üveget kapjuk. Az viszont mindenképpen elismerésre méltó, hogy a hátlap is átlátszó, épp úgy, mint az eredeti kiadáson. Így válik teljessé a „sonar” megnevezés. Nem mellesleg menetes is, nem pedig csavarok rögzítik a tokhoz. 

srpj45k1_7.jpg

A szerkezet az 5-ös modellcsaládra jellemzően 4R36, ami 2011 óta a Seiko egyik igáslova. 24 köves, másodpercstoppos, 21.600 féllengés jellemzi, és 41 óra járástartalékkal büszkélkedhet. Ez utóbbi azért nem éppen kiugróan magas, de a konkurencia sem ad sokkal többet ebben az árszegmensben. 
Sőt, talán ez az a pont, amikor szeretném méltatni a Seiko érdemeit. Tény, hogy nem a 4R36 az óraszerkezetek alfája és ómegája, sőt, kissé lenézett darabnak is mondhatjuk, de az az érzés, amikor felhúzza az ember, vagy amikor beállítja a pontos időt, az lényegesen kielégítőbb, minőségibb érzést nyújt, mint egy hasonló árkategóriába tartozó Citizen, eseteg Orient modell. A 4R36-nak jó a hangja, az ellenállása, mikor hozzáérünk, minden határozott és precíz. Nem azt a benyomást kelti, hogy ha még húzunk rajta egy picit, akkor szétgránátozódik a werk, vagy a kezünkben marad a korona egy darabkája. Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor inkább a menetes koronazár hiányát rónám fel hibaként, de mivel ez nem búváróra, ezért el tudom engedni. 

A szíj a tok anyagához hasonlóan acél, a szemek egyetlen darabból állnak, de tökéletesen becsapják a szemet, és ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy ez nem három darabból áll. A biztonságos felcsatolásról pedig háromrészes biztonsági zár gondoskodik.

srpj45k1_5.jpg

A csomagolás is magán hordozza a Seiko 5-ös jellegzetességeket. A kisebb méretű, mintás, szürkés színű dobozban pihent az óra, műanyag fóliákkal védve a külső behatásoktól. A leírások, garanciakártya, minden a dobozon belül, a neki kialakított helyen megtalálható volt. Mivel ez egy hétköznapi modell, nagy csodákat ne várjunk a csomagolástól.

Az ár

Többször emlegettem már az árat, beszéljünk egy kicsit erről is. Az SRPJ45K1 jelenlegi ára 125 000 Ft. Ezért a pénzért egy fém szíjas, automata, átlátszó számlapos, múltidéző órát kapunk a Seiko-tól két év garanciával. Nyilván nem olcsó, de ha abban a kontextusban vizsgálom, hogy mit adtak nekünk a rómaiak, vagyis jelen esetben a konkurencia, akkor nagyon is korrekt ez az árcédula.
A „jónevű” svájciak közül legfeljebb a Tissot áll szóba velünk ennyi pénzért, illetve a Roamer. Náluk ki lehet fogni egy kis akcióban valami hasonló stílusú órát, hasonló képességű szerkezettel, bár az ő házuk táján ezért az összegért inkább kvarc szerkezet jár. A japán konkurencia, nevezetesen az Orient, vagy a Citizen nagyjából ugyanezt adja hasonló áron, legfeljebb a stílus más.

Összegzés

Az én véleményem az, hogy az SRPJ45K1 egy tökéletes, napi szinten hordható, megfizethető automata karóra, ami ötvözi a Seiko óratörténelmének egy darabkáját a modern gyártástechnológiai megoldásokkal.  Szép design, zseniális színek, megbízható szerkezet, masszív és példás építési minőség jellemzi, elfogadható áron.

 

Előnyök

- Acél tok, acél szíj
- 100 m vízállóság
- Átlátszó számlap és hátlap
- 4R36 szerkezet
- Nap és dátum kijelzése
- Az 1972-es Time Sonar megidézése, újragondolása
- Elfogadható árazás

Hátrányok

- Hardlex üveg
- A járástartalék lehetne kicsit magasabb
- Nincs menetes koronazár

Címkék: Seiko