Swatch Irony Chrono Adrenaline (YCS4001AG)

A svájci kapudrog hatásai 25 évvel később

swatch_irony_chrono1.jpg

 

Bevezető

A kvarcválság sok szempontból izgalmas témakör, mert szólhat a japán márkák térhódításáról, és a svájci óraipar megingásáról is. A japánok szemében a Seiko, Citizen és a Casio a főhősei ennek a történetnek, míg a másik oldalon a Swatch.
A korai 80-as években a svájciak megpróbálták menteni a menthetőt, és alkalmazták a japánok receptjét. Az ETA vezetője Ernst Thomke és csapata 1983-ban kihozta a megfizethető, divatos svájci kvarc szerkezetes karórát, amiből egy millió darabot terveztek eladni.

firstswatchwatch.png

Swatch 1983
A kép forrása: https://www.firstversions.com/2017/04/swatch-watches.html

A marketing mai korunkat előre vetítve nagyon agresszív volt. Bár forrást nem találtam hozzá, de elvileg az Air France Concorde gépein ilyen órát lehetett kapni Swatch helyett Concorde logóval a számlapon, amiért megőrültek a gyűjtők. Az ilyen üzleti fogások is hozzájárultak ahhoz, hogy a céljukat nem csak elérték, hanem túl is szárnyalták. 

swatch_concorde.jpg

Air France Concorde X Swatch 
A kép forrása: https://www.reddit.com/r/Concorde/comments/wtkfsi/air_france_concorde_gift_watch/ 

firstversions_swatch_ad1982-usa.png

Ez a plakát annyira 80-as évek, hogy "órákig" bírnám nézegetni
A kép forrása: https://www.firstversions.com/2017/04/swatch-watches.html

1985-ben pedig megérkezett a fedélzetre Nicolas George Hayek, aki a vállalat CEO-ja lett, 2003-tól pedig fia, Nick Hayek vezeti a cégcsoportot. A Swatch 80-as években elért pénzügyi sikerei lehetővé tették, hogy a gyengélkedő nagy márkákat bekebelezzék, így kerülhetett a Swatch Group ölelő karjaiba az Omega, Longines, Breguet, Blancpain, Mido, Rado, stb.

hayek.jpg
Nicolas George Hayek és fia Nick Hayek
A kép forrása: https://houseofswitzerland.org/swissstories/history/man-behind-swatch

A Swatch ragaszkodik ahhoz, hogy ők „Swiss Made” órákat készítenek, amit érdemes fenntartásokkal kezelni. Sok cikk beszámolt már arról, hogy a „Swiss Made” feliratot elég tágan lehet értelmezni, mert a minőséget sugalló szavak ellenére előfordulhat, hogy a tok, vagy az üveg, esetleg a szíj jellemzően valamelyik ázsiai országból érkezik. Ha egy óra számlapján és tokján is megtaláljuk a szóban forgó feliratot, akkor nagy esély van arra, hogy tényleg az, de nincs kőbe vésve semmi.
Swiss Made ide vagy oda, általánosságban elmondható, hogy a Swatch korrekt minőséget állít elő, a formákra, számlapokra, színekre pedig rendszeresen nagyon jól ráéreznek, elég csak a tavalyi MoonSwatch őrületre gondolni. Lehet sarat dobálni arra az órára, de érdemes elgondolkodni azon is, hogy milyen termék képes még utcára vinni a fiatalokat, órakedvelőket, milyen árucikk érkezése megy még eseményszámba, amiről még a híradók is beszámolnak. Szerintem ez a bizonyíték arra, hogy a Swatch tud valamit, és érdemes figyelni rájuk.

Swatch Irony Chrono Adrenaline (YCS4001AG)

swatch_irony_chrono4.jpg

A Swatch Irony sorozatának az az érdekessége, hogy nem műanyag, és nem biokerámia (a műanyag flancosabb megnevezése) tokkal készül, hanem fémből, jelen esetben alumíniumból. Ez utóbbi nem megszokott alapanyaga az óragyártásnak, mert kényes. Könnyen meglátszanak rajta az erősebb sérülések, cserébe a karcok kevésbé, valamint nem rozsdásodik, könnyű és valószínűleg jelentősen olcsóbb, mint az edzett acél.

A Swatch Irony Chrono YCSA4001 egy 1998-as modell, de utódjai a mai napig kaphatóak, erről a későbbiekben majd szót ejtek még. A tok mérete 40 mm, a magassága 12 mm, az alumínium miatt pedig annyira könnyű, hogy szinte észre sem vesszük a csuklónkon. Kijelenthetjük, hogy nagyon kényelmes viselet. Az üveg plexi, ezért mágnesként gyűjti a karcokat.
A számlap klasszikus panda, fehér alapon fekete segédszámlapokat kapunk. A tachyméter skála ezúttal nem egy lünettán, hanem a számlap szélén kapott helyet. A dátum háttere is fekete, talán egységesebb képet mutatna, ha azt is fehérre festik, de nem áll szándékomban Hayek formatervezőivel vitába szállni. Az egész óra árasztja magából a 90-es évek hangulatát, de sportosnak, fiatalosnak hat még így 25 évvel a megjelenése után is. A mutatók fénykorukban foszforeszkáltak, ebből mára nem sok maradt. Néhány percig bírják, majd átadják helyüket a sötétségnek. 

swatch_irony_chrono3.jpg
Szintén pirospont jár azért, hogy a stopper gombjai határozottan kattannak, számos óra esetében, amik ennél magasabb árkategóriában versenyeznek, ennél bizonytalanabbnak érződnek. Az Irony sorozat kvarc és mechanikus szerkezeteket is kapott, ez a modell konkrétan egy ETA G10 4 jewels stopperes kvarc variációval készült. A stopper nem mellesleg képes részidők mérésére is, és nagyon finoman működik. A korona semmiféle védelemmel nem rendelkezik, az első pozícióban a dátumot, a másodikban a pontos időt állíthatjuk vele. Ha a stopper mutatói elmásznának, akkor a kihúzott korona mellett tudjuk a helyzetüket beállítani.
A vízállóság csupán 30 m, amit véleményem szerint érdemes be is tartani. Ha ezt viselem, még mosogatáskor is leveszem, mert ha már 25 évet túlélt mellettem, beleértve a komplett kamaszkoromat, főiskolás éveimet, minden bolondságomat, akkor nem most szeretném elengedni.

Elismerően szólnék még az építési minőségről is. Alapvetően nem vehettem volna rossz néven, ha ennyi idő után már kilehelte volna a fogaskerekeit. Persze tudom, a nagypapa Vostok / Poljot / stb. órája még a háborút is túlélték. Igen, ez vitán felül áll. Ugyanakkor mondjuk ki, hogy ez mégiscsak egy belépő szintű, svájci mércével mérve kis „semmiség” az órák világában. Kapudrog a „Swiss Made” univerzumba. Esett-kelt velem bormámoros éjszakákon Szombathelyen, a Thököly utcában. Ázott rommá esős nyári estéken, fuldoklott velem az Adriai-tengerben. Mindezek ellenére még itt van, és a mutatói képesek pontosan az indexekre ugrani, hogy tájékoztassanak a pontos időről.

swatch_irony_chrono2.jpg

A szíj a tokhoz hasonlóan alumínium, de ezt a modellt kiadták fekete műbőrrel is. A fémszíjak mintázata ugyanahhoz az órához eltérő volt, és motiválták is a fiatalokat, hogy bátran csereberéljék a szíjakat.

A csomagolás 1998-ban nem volt túlmisztifikálva. Egy műanyaggal kombinált Swatch feliratú kartondobozban pihent az óra, amit megőriztem a papírjaival együtt. Kíváncsiságból felkerestem pár nagyobb weboldalt, ahol használtan található még Swatch Irony Chrono Adrenaline. A szép állapotban megőrzöttekért képesek még 200 eurót elkérni.

irony2023.jpg

Ez egy jelenleg futó, aktuális modell, számos webshopban megtalálható. 

Árak, elérhetőségek, összegzés

A Swatch Irony sorozat még mindig él, az ismertebb webshopokon kedvünkre válogathatunk a különböző tokformák, és színvariációk között. Az alap tulajdonságai mit sem változtak, még mindig megvan az alumínium tok, a stopper, és a 30 m vízállóság. Hivatalos márkaképviselet, márkabolt is található Magyarországon, ezért a garanciától nem kell félnünk. A lényeg viszont nem változott semmit 25 év alatt, 70-100 ezer Ft között kapunk egy fiatalos, divatos, remek kis svájci órát, ami hosszú éveken át kísérhet bennünket utunkon.

Előnyök

- Korrekt ETA eredetű szerkezet dátummal, stopperrel
- Swiss Made, ha valakinek ez számít
- Van stílusa, hangulata

Hátrányok

- Ebben az árkategóriában már komolyabb versenytársak is akadnak. Teszem azt japán fronton az Orient, Casio, Citizen… szóval a régi ellenfelek.

Címkék: Swatch