Timex Q Reissue TW2T80700

Szia Kata! Van neked még egy Pepsim.

359905046_6421976661228359_5268116842606161917_n.jpg

Előszó

A csuklóm szőrtelenítésére kerestem epilátort, hosszas keresgélés után végül úgy döntöttem, hogy ez a Q Timex TW2T80700 lesz a legmegfelelőbb célszerszám, amit a pénzemért kaphatok.
Rajongok az órákért, űzöm, gyűjtöm a különlegességeket, és 2019-ben a Timex úgy döntött, hogy újra kiadja az 1979-es Q Timex modelljüket, így egymásra találtunk.

Timex Q Reissue

A mutatóktól eltekintve, ez egy fantasztikusan autentikus kiadás, ennek minden előnyével és hátrányával. A tokátmérő 38 mm-es, magassága 11. 5 mm, tokfültől tokfülig viszont 44. 25mm, így egy vastagabb csuklóval megáldott (vagy megvert) embernek is jól áll a karján. Mivel az utóbbiakat erősítem (vagy gyengítem) , a vásárlás előtt elkeseredésemben olyan keresőszavakat írtam a Google-be, hogy Q Timex on big wrist, vagy fat wrist. Nem jártam sikerrel, ezért inkább az emberkísérletek megindítása mellett döntöttem, és magamon kísérleteztem, így hát vettem egyet. Szerencsére felesleges volt aggódnom, mert a vásárlás után kiderült, hogy kifejezetten jól áll az én ortopédiailag minden szempontból előnytelen csuklómon is.
A tok és a szíj rozsdamentes acélból készült, nem találtam rajta jelzést, hogy ez 316L orvosi acél lenne, de eddig nem tapasztaltam semmiféle kellemetlenséget, irritációt. A kék-piros, rajongók által PEPSI-nek nevezett lünetta matt, és mindkét irányba forgatható. Nem racsnis, de nem is fog elforogni magától, kellően masszív érzetet kelt. Gyönyörűen illik a fényesre polírozott tok tetejéhez, ami alul és felül egy szálcsiszolt letörésben ér véget. Az óráról készült képek nem adják vissza azt a hatást, amit ez a tok a valóságban nyújtani képes. Szinte vonzza a tekintetet, garantáltan megpihentetjük majd a szemünket az órán, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi az idő. Merthogy a számlap sem akármilyen, hiszen a kék egy pasztellszerű, nagyon sötét, nagyon mély változatát használták, ami bizonyos fényviszonyok mellett feketének tűnik. Ez a szín kiemeli a festett indexeket, amik a retró jegyében bézses fehér színben tündökölnek, és természetesen sötétben világítanak, ahogy a mutatók is. Apropó mutatók, azokat fényes króm bevonattal látták el, és kedves extra, hogy a nagymutató a korszakra jellemző "nyalóka" formát kapta.

356288182_128153090317213_1000222825711080225_n.jpg

Ugyanakkor pontosan ez az a részlet, ami nem egyezik meg az eredetivel, azon ugyanis egyszerű, téglalap alakú mutatók voltak. A másodpercmutató élénk piros, ami egyrészt sportos, másrészt a lünetta színével zseniálisan összecseng. A nap, és dátum kijelzője külön kis ablakot kapott, amit fehér keret szegélyez. Az egész órából árad a vintage báj, letisztult, mégis részletgazdag, és fantasztikusan leolvasható. A logotípia elegáns, és büszkén hirdeti, hogy a szívében egy quartz szerkezet dobog. (Ami akkor nagyon menőnek számított. )
Az óra lelke konkrétan egy Seiko PC33-as, ami egy egyszerű, pontos, megbízható kis quartz werk. A korona egyszerűen kihúzható, nem menetes, és két állása van. Az elsőben a dátumtárcsát, a másodikban a mutatókat állítjuk. A nap kijelzése is ezen a tengelyen van, tehát ha a napokat léptetni akarjuk, akkor jó sokat fogjuk tekergetni, hiszen a nagymutató mozgásával áll szinkronban. Ez azt is jelenti, hogy mikor vált, elég sokáig fogjuk ezt az átmenetet nézegetni.

356286731_1215145889176246_4795223773785427814_n.jpg


A vízállóságról is essen még szó, ami 50 m. Szerintem békésebb, ha ezt a számot inkább vízszintesen, semmint függőlegesen értelmezzük, ha mosogatunk, megázunk az esőben, esetleg beleborulunk a kerti medencébe, nincs baj. Ha Cousteau kapitányost akarunk játszani, vagy a mélység titkát akarjuk feltárni, akkor talán jobb, ha előtte levesszük.
Az óránkat nem mellesleg kupolaszerű akril üveg védi, ami ne szépítsük, a plexi flancosabb neve. Műanyag, tehát karcolódni fog, de vigasztaljon, hogy régen is ilyen volt, régen is karcolódott, és az Apple cég rég megtanított minket arra, hogy minden karc egy új történet... Ez az óra pár éven belül egy egész könyvtárat fog kiadni a történetekből, de annyi baj legyen. Legalább látszik, hogy hordjuk.
Nem tudok elmenni szó nélkül a csomagolás mellett sem. Az óra egy fehér védőkartonban érkezett, amiben egy fekete, Timex logós vastag karton doboz rejlett, amiben egy bőrszerű, Timex logós tokban pihent maga az óra. A fedél belső felén történelemleckét kapunk a vásárolt modellt illetően, miközben elvakít bennünket az új óránkon megcsillanó napfény. Valami zseniális élmény ezt a Timex matrjoska dobozhalmot bonogatni, és kézbe venni az órát, aminél még arra is figyeltek, hogy a kihúzott korona és a tok közé műanyag pecket tettek, nehogy benyomódjon, és véletlenül elinduljon szerkezet, hiszen ez a megtiszteltetés csak a vásárót érheti. Csomagolásból egyszerűen csillagos ötös. (Bár ez manapság nagyon nem ökokompatibilis. )
Nem kerülgetem tovább, beszéljünk a szíjról. Autentikus, lefelé szűkül, elegánsan ívelt, szép, acél, középen fényesebbre polírozták, mint a széleken, de minden szőrt ki fog tépni a csuklód körül. Mivel az én alkarom bozontja is vetekszik a Mekong-delta dzsumbujával, nem tehetünk mást, mint férfiként csendben szenvedünk, és tűrjük a fájdalmat. Ez fájt a 70-es, 80-as években is, fáj most is, de mi eltűrjük, mert a menőség megér pár tövestül kitépett szőrszálat!

360016193_2005994316402637_4313242779218584374_n.jpg

 

Összegzés

Összegezve, ez az óra szerintem a szépségről, egy kellemes múltbarévedésről szól. Egy hangulatbeli utazás a 70-es évek végére, és a 80-as évek kellős közepébe. Körbelengi a kor amerikájának hangulata (hidegháború, szovjet kémek, űrprogram, nagy faházak fehér deszkakerítéssel, B horrorok, benzinzabáló V8-asok, gyorséttermek, 66-os út, popzene, szőrös hónalj, tupírozott haj, feszülős rózsaszín aerobic naci... befejeztem) , életérzése, amiből még az sem von le semmit, hogy ez a Timex minden porcikájában már Made in China.
Sajnos a magyar kereskedésekben hatalmas szórás van az árcédulák között. Van webshop, ahol akciósan 42ezer, van ahol 71ezer szárnyaló magyar forintért vesztegetik az amerikai álom illúzióját. Megéri? Hogy a viharba ne érné meg! Nyilván a 71ezer az sok, annyiért ennél minden szempontból komolyabb órát vehetünk, de ha értelmes áron hozzájutunk, akkor a retró menőség egy egységnyi értékét hordhatjuk a bársonyosra szőrtelenített csuklónkon.

Előnyök
- Hamisítatlan retró életérzés
- Zseniális tokforma, ami 38-as méretben is jól áll kisebb és nagyobb csuklón egyaránt
- Mindkét irányba forgatható PEPSI lünetta, lumineszcens mutatók
- Seiko PC33 szerkezet, nap és dátum kijelzés
- 50 m vízállóság
- Csomagolás

Hátrányok
- Epilátor, ami mutatja az időt
- Teljesen kusza árazás, ami természetesen nem a termék hibája

Címkék: Timex