Casio GW M5610 1ER

A király új ruhája

361810917_556570379842452_4482617545046661696_n.jpg

Bevezetés

Nagyon szeretem az órákat, legyen szó analógról vagy digitálisról. Egy ideje nagyon vágytam egy jó digitális órára, de fontos szempont volt, hogy ne legyen túl drága, mégis hordozzon magán valami többletet, amitől kicsit különleges és "bele lehet szeretni".
A Casio szerintem ezt nagyon tudja, hordtam és hordom is a retró darabjaikat, pl. CA 53W (Vissza a jövőbe című filmből) , vagy az A 100 (Nyolcadik utas a halál) modellt. Megfizethető, szép darabok, de könnyen karcolódnak, az én vastag csuklómon kevésbé érződnek masszívnak. A hétköznapokat és a vizet elviselik, de azért nem kísértem a sorsot, innen indult, hogy szeretnék egy kicsit többet. Ezért esett a választásom az első, 1983-as G-Shock modernizált kiadására a GW-M5610-1ER személyében.

A GW-M5610-1ER

Az óra a szokásos fém, nyolcszögletű dobozban érkezett, minden papírja megvolt, és magyarnyelvű leírást is kaptam hozzá. (Óra Győr webshop.)
Amiért beleszerettem: masszív felépítés, a szerkezet acéltokban van, amit a Casio Alpha-gel anyaga ölel körbe. Innen van a Shock Resist kifejezés, ha jól tudom. Az egész egy műanyag (resin/gyanta) házba került, amit még egy külső műanyag burkolat véd, ami nem mellesleg cserélhető. Rengeteg kiegészítőt lehet hozzá kapni, ha valaki megunná pl. a feketét, de akár extra védőgyűrűkkel is körbeaggathatjuk. Ásványiüveget kapunk, amit egy magas perem vesz körbe, így azért már nehezebb összekaristolni. Hogy teljes legyen az összkép, 200 m vízállóság is adott, igaz, én nem tudok úszni. (Valakinek homokvárat is kell építeni a gyerekekkel a parton nemigaz? )
A másik ok, hogy ez már solar (napelem) technológiát használ, nincs macera az elemcserével. A nagyon korai solaros darabok (ezredforuló környéke) még mindig mennek, ezért szerintem nagy baj nem lehet vele. A napelem természetes és mesterséges fényben is töltődik, kevés is elég neki, és sokáig tart. Leírások alapján teljes töltöttség esetén is hónapokig képes működni fénytől mentes közegben.
A harmadik ok, hogy a világ 6 atomórájával képes szinkronizálni (ezért multiband 6) , nálunk a németországival (Mainflingen), naponta egy alkalommal, ezért igencsak pontos. Kíváncsiságból megnéztem interneten a pontos időt, és van valami borzongatóan királyság abban, ahogy a másodpercszámláló tökéletesen együtt jár az atomórával.
És ha már szerelem, imádom a 80-as évek kicsit bumfordi, fekete-piros, feliratokat gazdagon használó design nyelvét. Ha még mindig nem lenne elég, akkor ott van ennek az órának a története, Kikuo Ibe, a G-Shock megálmodójának sztorija arról, hogy miért készült ez a darab. A NASA az 5600-as sorozatot az űrhajósoknak is jóváhagyta, és ha oda jó, akkor nekem falura is bőven megteszi. Ezek az érvek elegendőek voltak ahhoz, hogy vegyek egy ilyet, és rövid idő alatt a kedvencem lett.

Érdekesség

Kikuo Ibe egy interjú során elmondta, hogy a G-Shock modellek megszületésének hátterében egy kellemetlen élmény áll. Az apjától kapott óra megsérült egy külső behatás során, ami nagyon elszomorította. Ez motiválta abban, hogy kifejlesszen egy olyan anyagot, ami a legtöbb erőhatásnak képes ellenállni. 

Ő Kikuo Ibe, és mellette az első G-Shock kísérleti prototípus, ami meglehetősen mulatságos ebben a formában:

kikuoibe.jpg

A képek forrása
Kikuo Ibe: https://www.watchonista.com/articles/interviews/interviewing-kikuo-ibe-legendary-mastermind-behind-casio-g-shock
G-Shock: https://www.hodinkee.com/articles/worlds-rarest-g-shock-kikuo-ibe

A mérnökök elképzelése, hogy egy G-Shock-nak egy elemmel 5 évig el kell mennie, 200 m-ig vízállónak kell lennie, illetve egy 5 m-es zuhanás nem tehet kárt bennük. Ha minden igaz, ezt a mai napig minden G-Shock modell tudja. 

Annyira jól sikerült a konstrukció, hogy a NASA is engedélyt adott arra, hogy az asztronauták viseljék. John Creighton, az 1990-es STS-36 küldetés kapitányának a kezén is egy 5600-as G-Shock látható. Ez volt rajta, amikor szateliteket telepítettek a misszió során. 

gshockinspace2.jpg

A képek forrása:
NASA STS 36: https://en.wikipedia.org/wiki/STS-36
John Creighton: http://www.collectspace.com/news/news-042720a-casio-gshock-nasa-watch.html

 
A GW M5610 mérete a mai G-Shock sztenderdek szerint kicsi, de ha az átlagos órák méretét vesszük alapul, akkor nagy (44 mm, tökfülekkel közel 47), és magas is (15 mm). Ugyanakkor könnyű (52 g) és nem tolakodó. Akár kisebb csuklóval megáldottak (mert áldás az higgyétek el nekem) is viselhetik, mert az arányai nagyon ideálisak. Nyilván be fog akadni a pulóver ujjába, és a kabátba is, mégis kényelmes a viselete.
A kijelző könnyen és jól leolvasható, bármilyen napszakban. Van világítás, ha ránk esteledne, az LCD panel teljes, zöldes árnyalatú megvilágítást kapott. A csukló elfordítását képes érzékelni, és akkor automatikusan felvillan a kijelző, de ezt a funkciót még nem használtam, jobb szeretem én megnyomni a gombot. Ha már gombok: 4 kezelőgombbal vezérelhető, ami elsőre kaotikusnak tűnik, de bele lehet jönni a kezelésbe, ha ráérzünk a logikára. A gombok nyomáspontja talán lehetne jobb, de ez már szőrszálhasogatás.
Amit tud: pontos idő (óra-perc-másodperc) , időzónák fővárosokra lebontva, stopper, visszaszámlálás, ébresztés, Ezeken belül egyéb funkciók, pl. részidő, adott időpontokban riasztások, ébresztés különböző napokon különböző időpontokban. Kijelzi még a töltöttséget, hónapot, napot, a nap nevét. Állítható még, hogy 12 vagy 24 órás kijelzést szeretnénk. A kijelzőről további három fontos adat olvasható le: a DST (Daylight Saving Time) tájékoztat minket, hogy a nyári vagy a téli időszámítás az aktuális, az RCVD azt mutatja, hogy sikeres volt-e a szinkronizálás az atomórával, a PS pedig azt jelzi, hogy aktív az energiatakarékos üzemmód (kijelző átmeneti kikapcsolása ha teljes sötétséget érzékel).

361814352_1410892586425492_3375217119087898578_n.jpg


A szíj műanyag, szerintem kényelmes. A tokhoz hasonlóan elég vastag és masszív. Ahogy öregszik, sajnos hajlamos lesz a fakulásra, valamint meglátszanak rajta a külső behatások is. A modernebb G-Shock órák talán egy kicsit minőségibb szíjat kapnak, de így elmondhatjuk, hogy ezen a téren is autentikus ez a kiadás. Természetesen cseréhető, ha erre volna igény.

361668084_698530948776956_8566238644358923597_n.jpg

 

Essen még szó a filmes referenciákról, mert Hollywood is kiszúrta magának ezt a G-Shock-ot. Mivel az 5610 egy modellváltozata az 5600-nak, ezért itt kicsit engedékenyebb leszek a képernyőn való megjelenéssel. Keanu Reeves viselte ennek az elődjét a Féktelenül című filmben. David Arquette a Sikoly 4-ben, George Clooneynak is volt ilyenje az Égető bizonyítékban, valamint Florence Pugh-nak a Fekete özvegyben.

keanugshock.jpg

A kép forrása: https://www.hodinky-365.com/blog/casio-g-shock-dw-5600-review

Legendás még ennek az órának az első, 1983-as TV reklámja, ami kiemelte, hogy mennyire kemény fából faragták ezt a modellt, és amiről sokáig nem hitték el, hogy valós. Ebben a bejátszásban hokikorongkét használták az órát, amivel egy elég erős kapura lövést hoznak össze. 

gshock_hockey.jpg

A kép forrása: https://www.reddit.com/r/gshock/comments/10mgesd/new_gshock_hockey_puck_commercial/

A videó pedig itt:

Egy GUINNESS rekord is fűződik hozzá, ami megtekinthető itt:

Számos rekordot megdöntöttek már az 5600-as modellcsaláddal, ha valaki ezek után még kételkedne a képességeiben, akkor jó szórakozást kívánok a videómegosztókra feltöltött tesztekhez. 

A Casio GW-M5610U-1ER - Az U modell

A típus neve után szereplő U betű a modellfrissítésre utal, ami több nyelvet, időzónát és más LED megvilágítást kapott. Jelenleg a magyar bolti forgalomban úgy tudom, ez a verzió kapható. 

Piszkos anyagiak

Ezúttal is érdemes résen lenni, mert a 43.000 Ft-os, és 60.000 Ft-os ársávban bárhol lehet webshopoktól, akcióktól függően. 

Végszó

Összességében szerintem ez egy csodás darab, sokat tud, van történelme, és egy darabka modernizált 80-as éveket hordhatunk a csuklónkon. A stílus szubjektív, de szerintem árad belőle valami megfoghatatlan szépség, amolyan barbár, nyers, elpusztíthatatlanság, örök élet + 1 nap életérzés, ezért sikerült is nagyon beleszeretnem.

Előnyök
- Napelem
- Pontosság, automatikus működés
- Rázkódásvédelem
- 200 m vízállóság
- Háttérvilágítás
- Stopper, ébresztés, visszaszámlálás
- Elfogadható árazás
- Cserélhető burkolat, kiegészítők
- Hamisítatlan 80-as évek, van szíve-lelke, amennyiben egy műanyag krumplinak lehet ilyenje, és ez szerintem király

Hátrányok
- Nem múlik a rózsaszín köd...
- Nem hivatkozhatok arra, hogy késett az órám...

Címkék: Casio, Filmes óra