Casio A100 WEGG-1AEF

Az űrben senki sem hallja a sikolyod

5.jpg

Mi is ez tulajdonképpen?

1977-ben a Casio kiadta az F-100 névre keresztelt modelljét, ami a gyár első olyan terméke volt, ami teljes egészében az általuk resinnek nevezett anyagból készült. Hívhatjuk akár műgyantának, vagy kis jóindulattal műanyagnak, azon a tényen nem változtat, hogy innentől ez a matéria menthetetlenül összekapcsolódott a japán gyártóval. 1979-ben az F-100 bekerült a filmes órák nagykönyvébe is, mert Sigourney Weaver viselte a karján a Nyolcadik utas a halál című filmben, egy kis csavarral megfűszerezve. A filmesek talán nem tartották eléggé futurisztikusnak a kis japánt, ezért úgy döntöttek, hogy két órát helyeznek egy sárga műanyag alaplemezre, és ezt adják a színészek karjára. Mivel az Alien filmeknek komoly kultusza alakult ki, nem meglepő, hogy a világot kibővítő regények, képregények, videójátékok hozzátették a háttérinformációkat az eredeti filmben látható tárgyakhoz. A Casio F-100 a film univerzumában a Samani E-125 megnevezést kapta, a lelkes rajongók pedig meg is alkották a nem hivatalos replikákat a még fellelhető öreg Casio készletet felhasználva. Ezeket a darabokat elég komoly pénzekért árulják a különböző netes oldalakon.
Mivel az óraiparban sokaknak bejött a régi modellek újrakiadása, ezért 2021-ben a Casio jó ötletnek tartotta, ha az F-100 is kap egy kis törődést, és A-100 néven bekerült a Casio Vintage kollekcióba.

f-100_1.jpg

A képek forrása:
Casio F-100: https://www.digital-watch.com/DWL/1work/casio-f-100
Samani E-125: https://www.therpf.com/forums/threads/functional-nostromo-crew-watch-3d-modeled-and-printed.339053/

Casio A100 WEGG-1AEF

Az óra tokfültávolsága 40,7 mm, a tokátmérő 32,7 mm, a magassága pedig 9,2 mm. A korszakra jellemző méretekkel rendelkezik, ezért akinek olyan vastag csuklója van, mint nekem (20 cm), azok készüljenek fel, hogy optikailag nagyon eltér a megszokott G-Shock modellek által nyújtott érzéstől. A súlya 53 g, ami olyan könnyű, hogy gyakorlatilag azt is elfelejtjük, hogy épp a csuklónkon van.  Sajnos ez okozhat is némi problémát, mert a WEGG-1AEF modell kapott egy sötét króm bevonatot, amitől megvan a fémhatás illúziója, de extrém módon sérülékeny. Egyszer benyúltam a kabátzsebembe, aminek zippzáras kialakítása volt, és a kis műanyag fogak olyan barázdákat szántottak a tok felületére, hogy ültethetnék bele kukoricát. A fényes felület ráadásul begyűjt minden maszatot, szöszt, levegőben szálló porcicát, így konkrétan addig marad szép és esztétikus, amíg kivesszük a csomagolásából. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy az LCD kijelző, és a gombok köré is plexit tettek, amiről ugye tudjuk, hogy akkor is karcolódik, ha csak beszélünk róla. Mire ezt a mondatot leírtam, lett rajta pár újabb sérülés, mivel a billentyűzetem gombjai alól kilökődő részecskék az Alien karmaikkal belekapaszkodtak az óra felületébe.

3_1.jpg

Apropó gombok. Nem csak abban volt első az F-100, hogy resinből készült, hanem újított a gombok elhelyezkedésén is. A tok oldalán ugyanis nincsenek kezelőszervek, minden, amivel a 3503-as modult irányíthatjuk, az LCD alá költöztek.
Mindössze négy gomb elegendő ahhoz, hogy az óra funkcióit vezérelhessük, ami a szokásosnak mondható Casio felhozatal: idő, nap-dátum, ébresztő, stopper, csipogás és megvilágítás. Ami extra, hogy ebbe a modellbe az úgynevezett negatív kijelző került, tehát a kijelzett adatok sötét alapon láthatóak. Ez a megoldás kicsit megosztó. A WEGG-1AEF színvilágához ugyan passzol, de a leolvashatóságot feláldozták a design oltárán. Gondoltak a japánok azokra is, akik nem rajonganak ezért a megoldásért, ezért az A 100 többféle színben, és hagyományos kijelzővel is kapható. A honlapon 3 évre saccolták a CR1616-os elemek élettartamát, de véleményem szerint van ott még, ahonnan ez jött. Jómagam a megjelenése óta hordom, és a három év már letelt.

6_1.jpg

Nem beszéltünk még a vízállóságról, amit jelen esetben nem nevezett meg pontosan a Casio. Mondjuk azt, hogy egy kézmosás, a nyári eső, és egy vasárnapi mosogatás belefér, de ne ezzel akarjuk előadni az Alien 4 úszva menekülős jelenetét.

A szíj rozsdamentes acélból készült, amit próbáltak a tok színéhez igazítani, de a matt hatás miatt van némi árnyalatbeli eltérés a krómos, mindent is visszatükröző toktól. Ettől függetlenül a retro életérzés kiváló, a kitépett szőrszálaim pedig hálásak érte, hogy ennyire stílusosan halhattak meg. A zár a vintage modelleken megszokott állítható slide clasp. Nem mondom, hogy nyugodt voltam, amikor egy villával nekiálltam feszegetni, hogy a karomra állíthassam, de sikerült. Bírta a gyötrődést, végül is, ez egy Casio. Még akkor is, ha ez a modellcsalád már made in China, tehát nem a japán, vagy a thaiföldi gyárban készül.

1_1.jpg

Megkésett szerelmeslevél Sigourney Weaverhez

Szerintetek mi a közös a Nyolcadik utas a halálban és az Elemi Ösztönben? Pontosan! Mindkét filmnek egy meghatározott pontján gyűrte be a kazettát a VHS lejátszó. Sharon Stone és Sigourney Weaver alapkövei a 80-as években született férfiember pubertáskorának, és a papírzsebkendőket gyártó cégek tőzsdei részvényeinek.

ripley.jpg

Szia Sigourney! Figyelj! Nagyon régóta teccessz, szeretnék veled beszélni négyszemközt, persze de csak akkor, hogyha nincsen barátod, és a szökőkútnál szombaton öt órakor légyszíves legyén már ott!

A kép forrása:
https://www.kinokalender.com/film1293_alien-das-unheimliche-wesen-aus-einer-fremden-welt.html


Ez a Casio A100 WEGG-1AEF tökéletesen megidézi a 70-es évek végét, és a saját ifjúságunkat a korai 90-es években, amikor olyan filmes legendákat fogadtunk be (a tettünk magunkévá szókapcsolatot szándékosan kerültem, csak mondom…),  mint A nyolcadik utas a halál. Az óra tökéletesen illeszkedik egy filmes gyűjteménybe, de a nosztalgiázni vágyók feldobhatják vele a szürke hétköznapokat mindössze 25-30 ezer forintért. (A legolcsóbb kiadás gumiszíjon 18 ezer, a legdrágább a tesztünkben is szereplő WEGG-1AEF 38 ezer, de ez változó.)
Ez az összeg szerintem teljesen elfogadható egy ilyen vintage darabért, ha másért nem, akkor Sigourney Weaver emlékéért mindenképpen. Olyan korszak volt az, ami már nem fog visszatérni soha…

„… Dallas kapitány halott. A hajó és rakománya megsemmisült. Körülbelül hat hét múlva érem el a határt. Ha egy kis szerencsém lesz, felvesz valaki. Ripley vagyok, a Nostromo utolsó túlélője. Végeztem.” – Sigourney Weaver

ripley2.jpg

A kép forrása:
https://alienseries.wordpress.com/2014/10/31/interview-with-sigourney-weaver/

Előnyök

- Filmes háttér
- Megfizethető árazás
- Vintage stílus, megjelenés

Hátrányok

- Negatív kijelző
- Extrém sérülékeny
- Szőrtépő szíj (már amennyiben neked is Chewbacca volt a jeled az oviban)

Címkék: Casio, Filmes óra