Casio DW 290 1V

Tom Cruise lehetetlen küldetése

362930248_1007875540562664_8503365456114395121_n.jpg

Bevezető gondolatok

Az autóiparban, vagy a számítástechnikában bevett gyakorlat, hogy az idő előrehaladtával az újdonságok leszivárognak az alsóbb árkategóriájú termékek szintjére. A Casio is így gondolhatta, amikor 1994-ben kiadta a DW 290-es modellt, mert ez az óra gyakorlatilag mindent megkapott, amit egy G-Shock, a patinás nevet és az Alpha Gel technológiát kivéve.

DW-290-1V

A DW 290-nek volt egy elődmodellje 1994-ben, a Dw 290 T, ami már megkapta az 1189-es modult. Ez a pontos időn kívül jelezte a napot, hónapot, volt stopper, visszaszámláló, ébresztő, hangjelzések és világítás. A naptára viszont csak 2029-ig működött, ezért a Casio frissítette ezt a modult, az újabb modellekbe ( 1V, 1VS, 1VHDF, stb.) már a 3131 vagy a 3231-es került, ami 2099-ig biztosan megoldja a napok számontartását. Az első generációról hiányoztak a türkiz feliratok is, amik az 1995-ös kiadáson jelentek meg először.

Az óra tokja a szokásos resin (gyanta, műanyag, ahogy tetszik), a formája viszont nagyon különleges. Alapvetően ez egy hatszög, de nem teljesen szimmetrikus, mert vízszintesen a középvonal az alsó szögekhez van közelebb. Nyilván létezik a Casio-nál olyan japán matematikus, aki megmondja, hogy ez a forma egy mezei köbös inverz pentagondodekaéder intervokális geminációja, japánul:
それはナンセンスです, csak én nem figyeltem oda matekórán.
A méretei viszont nemzetközileg elfogadhatóbbak, az átmérője 46,8 mm, ami tokfültől tokfülig 50,6 mm-re nő. A magasság 14,3 mm, ezért jogosan nevezhető egy mocskosul nagy műanyag krumplinak. A súlya ellenben csak 56 g, tehát a szemünknek sokkal megterhelőbbek az óra arányai, mint a csuklónk számára. Mivel nem G-Shock, nincs Alpha Gel, ami indokolná a Shock Resist rázkódásvédelem feliratot, de ilyen számok mellett valószínűsíthető, hogy nem tesz komoly kárt benne egy Richter-skála szerinti 7-es földrengés. Ha pedig búvárkodni támadna kedvünk, mert épp elsüllyedt atom-tengeralattjárón szeretnénk bombát hatástalanítani, akkor a 200 m talán elég lesz.

362905124_690457539763067_7456344113378393039_n.jpg

A design hozza a 90-es évek hangulatát. A piros dekorcsík a kijelző mellett, a tokon lévő türkiz feliratok, a sárga jelzések, a robosztus gombok teljesen átadják a korszak életérzését, mert ezt az egészet körbelengi a betűtípusok romantikus  sokszínűsége, színessége és egyben esztétikusan zavaros katyvasza. Lehet, hogy a japánoknál kicsit megborult a szaké, amikor a grafikus csapat ezen dolgozott, de azért ott lettem volna azon a céges értekezleten, amikor azt mondták, hogy: fiúk, ez így tök jó lesz!
Az üvegünk viszont ásványi üveg, ami a plexinél mindenképpen célszerűbb, és dicséret illeti a szíjat is, ami valamiért szerintem puhább, minőségibb anyagból készült, mint a korabeli G-Shock szíjak.

362911425_2601204620051416_1254586268105455950_n.jpg

A modulról már esett szó, de nézzük meg kicsit mélyebben. Óra, perc, másodperc kijelzést kapunk az alsó sorban, felette pedig a nap, és a hónap olvasható le. 12/24-órás megoldás is akad, kinek mi a preferenciája. Ezt követi a visszaszámláló, ami ha eléri a nullát, akkor csipog és villog a kijelző. Ha kiszórakoztuk magunkat, akkor beállíthatjuk az ébresztést, ami természetesen bonyolítható óránkénti csippanással vagy megadott időpontokban való jelzéssel.  Játszhatunk a stopperrel is, amivel részidők is mérhetők.
A kijelző közepén található egy sáv, amiben a funkciókat jelölték. Ha beállítottunk valamit, akkor ezen a sávon láthatjuk, hogy melyik beállításunk aktív. Egy kis háromszöget rajzol ki afelett a funkció felett, amit állítgattunk. A jobb szélen pedig a kis ablak azt mutatja, hogy a funkcióhoz hozzáadtuk-e a villogó kijelzőt.
Ennél a fényhatásnál álljunk is meg, mert nem véletlenül írták rá az órára büszkén, hogy Electro Luminescence. Ez ugyanis nem egy 90-es években aktív fiúbanda neve, hanem a teljes LCD kijelzőt egy kékes-zöldes fénnyel megvilágító tömegpusztító fegyver. Ahogy ez világít az tényleg a Holdról is látszik.  Azt az Illuminator feliratot nem a GLS hozza, vegyük komolyan, mert minden más megoldás szánalmas kis fénypászmának fog hatni, ha egyszer kipróbáltuk.

Mivel kvarc óra, Cr2016-os elemet fogyaszt, a Casio szerint 2 évig eléldegél vele. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a felhasználási szokásainktól is függ, mert sok fórum 5-6 évről beszél két elemcsere között. Ha viszont fáklyának használjuk és madárcsicsergést utánzunk vele a nap 24 órájában, akkor biztosan nem él eddig.

Essen még szó a csomagolásról, ami a szokásos, teljesen egyszerű Casio kartonos kivitelezés. Mivel nem G-Shock, ezúttal nem kapunk menő fémdobozt, csak papírokat, fityegőt, és magát az órát.

362897669_794960772094793_9164840120384498535_n.jpg
Sajnos a Mission Impossible 1 nincs meg VHS-en, ezért kényszermegoldásként a második rész VHS tokja lett a háttér.

A filmes pályafutás

1996-ban Tom Cruise elvállalta a Mission: Impossible főszerepét Brian De Palma rendezése mellett. Ez a film eredetileg egy 1966-73 között vetített TV sorozat egészestés adaptációjának, egyfajta rebootjának tekinthető. A 80 millió dollárból forgatott film közel 458 millió bevételt hozott, így a folytatások sem maradhattak el. Jelenleg is vetítik a mozik Ethan Hunt legújabb kalandját. Azt viszont csak a legelvetemültebb óramániások tudják, hogy Tom Cruise az első részben a DW 290-est viselte, és a folytatásokban is Casio modelleket hordott. A második részben már G-Shock virított a csuklóján, konkrétan egy G-Shock DW6900, a harmadikban pedig egy G-Shock MTG-910D. A negyedikben valószínűleg emelték Ethan Hunt titkosügynöki fizetését, mert Casio-ról átváltott a Tudor Heritage Chrono-ra, ami sajnos már kimeríti ez én blogom anyagi lehetőségeit. Ilyen órát valószínűleg nem fogtok nálam látni.

casio-dw290-1v-tom-cruise-mission-impossible.jpg
Jelenet a Mission: Impossible című filmből.
A kép forrása: https://www.watch-id.com/sightings/casio-dw290-1v-tom-cruise-mission-impossible

A DW 290 nem csak a Mission: Impossible sztárja volt, hanem Colin Hanks is viselte a Fargo sorozatban.

A filmes karrieren túl

A DW 290 nem csak a filmekben állta meg a helyét, mint kémes műszer, hanem a valóságban is.
Robert Mueller az FBI vezetője volt 2001 és 2013 között, így ő töltötte be a leghosszabb ideig ezt a pozíciót az ügynökség életében. A róla készült képeken gyakran látszik, hogy ezt a Casio modellt viselte, ráadásul számlappal lefelé.
Egy fórumon azt olvastam, hogy a különleges erők katonái azért viselik így az órát, hogy mikor fegyvert kell rántani, akkor is láthassák, hogy mennyi az idő anélkül, hogy a fegyveren fogást kellene váltani.

robertmueller.jpg
Robert Mueller, az FBI volt vezetője. Nála menőbben még Tom Cruise sem viselte ezt az órát.
A kép forrása: https://www.watchuseek.com/threads/robert-mueller-wears-a-casio.4589887/

Az interneten böngészve több olyan fotót is találtam, ahol katonák mesélnek arról, hogy milyen órákat hordanak.  Az amerikai légierő kötelékében is szolgálnak néhányan, akik nagyon szeretik a DW-290-et.
dw290soldier.jpg

A kép forrása: https://www.bladeforums.com/threads/what-watch-do-you-wear.814427/page-79

Engem is meglepett, de a DW 290 NASA kötődéssel is bír. 2001-ben a NASA-NOAA NEEMO 1 küldetése során egy hosszú távú űrutazást szimuláltak földi körülmények között. Konkrétan egy víz alatti állomáson éltek és tevékenykedtek az asztronauták, hogy egy esetleges Mars-küldetéshez nyerjenek adatokat. Ennek a küldetéssorozatnak a tagjai büszkén viselték a „céges” DW 290-es Casio óráikat. Nem mellesleg NASA NEEMO küldetések még ma is zajlanak, a legutóbbit 2019-ben ejtették meg.

casioneemo1.jpg
A NEEMO 1 legénysége
casioneemo2.jpg
Ez pedig a víz alatti kutatóállomás... de legyen inkább Space Ship, mert az sokkal menőbb :)

A képek forrása: https://de.wikipedia.org/wiki/NEEMO#NEEMO_23

Olcsóért kémes filmes óra érdekelhet?

Amikor a sajátomat vásároltam két évvel ezelőtt, akkor már nem volt gyártásban a DW 290. Magyar honlapon egyetlen eladó darabot sem találtam, ezért nincs mit veszítni alapon vettem a bátorságot, és írtam egy levelet a Casio-nak, hogy lesz-e még valaha ilyen. Nem az volt a meglepő, hogy kaptam választ a kérdésemre, hanem hogy mennyire segítőkészek voltak. Elmondták, hogy új szállítmány sajnos nem lesz, ezért annyi van belőlük, amennyit a raktárkészletekben a különböző üzletek, webáruházak felhalmoztak. Az USA-ban volt belőle, azt ajánlották is, de ez nem segített rajtam, mert a vámok miatt ekkora rizikót nem akartam vállalni. Mikor felbukkant egy Magyarországon is elérhető oldalon, már csaptam is le rá azonnal. Ott és akkor el is fogyott, de néhány hete újra találkoztam vele.
Ennek az órának a legolcsóbb jelenlegi ára, újonnan, papírral, garanciával, minden földi jóval, hazai weboldalon, mikor ezeket a sorokat írom (az Úr 2023. esztendejének hetedik havában) 16990 Ft. Nem gépeltem el, ez bizony kevesebb, mint húsz darab Mátyás királyunk, vagy egy Deák Ferencünk. Ha olykor-olykor „átugrassz hozzám egy órára”, akkor valószínűleg szereted ezeket a kis csodákat, Te is ott ütötted be a fejedet, ahol én. Ezért talán nem lep meg, mikor azt mondom: ne az én hülyeségeimet olvasd, hanem vegyél magadnak egy ilyet, később majd ráérsz megköszönni. Költsd el magadra azt a Deákot, megérdemled, húzod az igát, dolgozol mint a gép! Az asszony nyafog, a gyerek nyíg, te meg egy hős vagy! A hős hordjon egy olyan órát, ami a héroszoknak dukál, és hidd el, nincs jelenleg az ismert és ismeretlen galaxisunkban jobb és értelmesebb módja annak, hogy elverj egy húszast. (Igen, beleszámítottam a keresztény demokráciák és európai értékrend által elfogadhatónak minősített legális prostitúció jelenlegi világpiaci árait, kínálatait, és lehetőségeit, és ennek ellenére is tartom az álláspontom.) Ne várj, ne halogass, tégy magadnak egy szívességet, szerezd meg, mert a Forint zaklatottan és magányosan hánykódik a devizák tajtékzó tengerén, így könnyen elúszhat ez a lehetőséged. 

Összességében

A DW-290 egy ikon, egy mítosz, egy legenda. Mindent képvisel, amiért a Casio-t szeretni lehet. Még itt vagy? Irány a webshop, várásolj, 3-5 munkanapig imádkozz a futár lelki üdvéért, mikor megjött, akkor bontsd ki, és örülj! Mehetsz a Marsra, keresheted az igazságot odaát Mulder és Scully mellett, vagy lehetsz titkosügynök, ugrálhatsz helikopterekről, verekedhetsz száguldó vonatok tetején, még a CIA központ szerveréhez is leereszkedhetsz a ventilátor légaknájában egy rongyos Deákért.

Előnyök

- Zseniális háttértörténetek: mozis szereplés, NASA, FBI, hadsereg
- Mindent tud, amit egy G-Shock-nak kell: pontos idő, visszaszámláló, stopper, ébresztés
- 200 m vízállóság
- Kedvező ár
- Electro Luminescence 
- 90-es évek hangulatát árasztó design

Hátrányok

- A 90-es évek hangulatát árasztó design... :)
Vicceltem, ezúttal nincs hátrány. Ez az óra, ezen az áron, ilyen történettel, ezekkel a funkciókkal... tökéletes.

Címkék: Casio, Filmes óra