K.I.T.T. (Knight Industries Two Thousand) COMLINK Replica 1982

Ein Auto. Ein Computer. Ein Mann.

411822033_202174322962577_8508902636601042812_n.jpg

Emlékek

Ein Auto. Ein Computer. Ein Mann. 1994-et írunk, éppen vasárnap délután van, és ez a mondat harsogja be a nagymama nappaliját. Nem tudok még németül, de ez nem tántoríthat el attól a csodától, amiben ott és akkor a német kábel TV részesít. A német csatornák olyan ajtókat nyitottak meg előttem, amiről legvadabb vágyálmaimban sem mertem képzelegni. Nem, nem a SAT1 péntek esti NSZK pornójáról van szó, mert azt csak később fedeztem fel, hanem egy beszélő fekete autóra gondolok, ami SPM fokozatban száguld a pusztában a nagy büdös semmibe, miközben harsognak a fanfárok. Az a zene, amit többen töltöttek le csengőhangként Nokia 3210-re, mint az Aranyesőt. A lemenő Nap utolsó sugarai pedig lágyan végig simítják a lenyűgöző fekete géptestet, aminek a volánja mögött egy félisten néz elszántan előre. Ő az, aki kiáll az elesettek mellett és bátran felveszi a harcot a gonosszal. Ő David „egy ikon, egy mítosz, egy legenda” Hasselhoff. Haja kivillanó mellkasszőrzetével tökéletes szinkronban pöndörödik, napszemüvege elrejti a világ elől lelkének minden rezdülését, bőrkabátja pedig annyira menő, hogy minden részben megszerzi az ügyeletes, nagymellű, válltöméses-kiskosztümös, dauerolt hajú jócsajt. Hosszas terápiák és elhúzódó gyógyszerelés után most már ki tudom mondani: én Michael Knight akartam lenni.

thehof3.jpg
Dominic Toretto még a kanyarban sincs a "tsaládjával" együtt.

A kép forrása: https://www.cnet.com/culture/entertainment/david-hasselhoff-kitt-knight-rider-killing-hasselhoff-off-the-hoff/

Ez a csoda, amint Knight Rider-nek hívtak, gyerekként Kitt Kríder, vagy egyes tájegységeken Nájt Rájder, 2022-ben ünnepelte 40. születésnapját. A sorozatot készítő Universal Studios és a Dr. Collector rajongói termékeket gyártó cég, no meg a teljes hadrendbe állított külső-shenzeni óraipari gyártósorok pedig meg is lovagolták a nosztalgiahullámot. Kiadtak néhány sorozathoz kötődő születésnapi relikviát, pl.: K.I.T.T. rendszámtábláját, gyújtáskapcsolóját, vagy bejegyzésünk főszereplőjét, a Michael Knight (vagyis Michael Arthur Long) csuklóján megvillanó Comlink-et. 

thehof2.jpg

1982-ben az egyetlen menőbb élőlény a bolygón talán Marc Singer lehetett, akinek ebben az évben jött ki A vadak ura (The Beastmaster) című fantasy-kalandfilmje. Utóbbinak tigrise, menyétjei, sasmadara és egy böhöm nagy kardja is volt. (Ha nem láttad, nem láttál még semmit...)

A kép forrása: https://www.nzherald.co.nz/entertainment/david-hasselhoff-will-play-a-fictionalised-version-of-himself-in-a-new-german-tv-series/MBEARRG2KG63VF74LVS755J5VM/

Pajti!

Nem óra, hanem COMLINK! Ezt jegyezzük is meg! Egy darabkája a gyerekkoromnak, amire mindig is vágytam. Mert vágytam rá, hiszen a hősöm és autója között ez volt az összekötő elem, ha épp nem a volánja mögött ült. Megszámlálhatatlanul sokszor játszottam a szomszéd barátaimmal „kittkríderest”, és apukám 601-es Trabant kombija volt K.I.T.T. (Királykék, ha valakit érdekel, de nincs meg, mert apu eladta. Aztán vett egy fehéret.) A kezemen lévő narancssárga, búcsúban vásárolt (tehát hamis) CASIO pedig a Comlink szerepét töltötte be. Veszettül kiabáltam a karomon lévő kis műanyagdarabhoz, hogy: „Pajti! Bajban vagyok, gyere értem!” A szomszédlány pedig (aki egyben Bonnie-t is játszotta) kitartóan brümmögött nekem, hogy átérezhessem, milyen lehet David Hasselhoffnak lenni. Aztán letörtük a Trabi indexét, apukám pedig jól leszidott. A szomszédlányba meg beleszerettem a Baywatch korszakomban, de ez már egy másik trauma a gyerekkoromból, amivel nem szeretnék most fárasztani senkit.
A lényeg az, hogy ez a csodálatos kis tárgy emlékeket idéz fel, olyanokat is, amiket komoly erőfeszítések árán sikerült csak törölni az emlékezetemből. Gyerekként az volt a menő, akinek volt K.I.T.T. kisautója, vagy Knight Rider kitűzője az iskolatáskáján. Nekem nem volt, de most, hála a Universal Studios és a Dr. Collector együttműködésének, bepótolhatom a kimaradt vágyálmokat.

406754731_7046326865414272_9042809951292984908_n.jpg

A COMLINK méretei meglehetősen sajátosak. A tok átmérője 38 mm, szélessége 30 mm, magassága pedig 0,8 mm. A súlya 70 gramm. A tokfül távolság 15 mm, tehát ha esetleg elszakadna a gyári gumiszíj, akkor nem lesz könnyű pótolni. A tok anyaga műanyag, aminek van egy enyhén szemcsés textúrája. Nem túl bizalomgerjesztő, hogy a fémből készült hátlapon (erősen kétlem, hogy 316L, talán inkább K.I.T.T. alapanyaga, a Tri-Helical Plasteel 1000 MBS lehet) büszkén viseli a  F.L.A.G. - The Foundation for Law and Government logóját, és szemtelenül azt állítja, hogy a Knight Industries gyártotta. Így nem derül ki, hogy melyik valós cég követte el ezt a bűnt az emberiség ellen. A funkciókat vezérlő gombok picik, a körmünk hegyével lehet csak nyomkodni őket, ezért szép kis barázdákat fogunk majd szántani beléjük, és melléjük idővel. Az LCD kijelző nagyon keskeny, és elég mélyen ül ahhoz, hogy ne legyen könnyen leolvasható. Ugyanakkor nem ez a lényeg, hanem a köré rajzolt csodálatos grafikai megoldások. A felső részen kapunk egy rácsot, nyilván K.I.T.T. ezen keresztül tud szólni hozzánk, amit megerősít az ENGAGE felirat is, aminek a jelentése nemes egyszerűséggel alkalmazni, összekapcsolódni, szembeszállni, eljegyezni, lekötni, elköteleződni… Nem kevésbé látványos a kis piktogram a kijelző alatt, ami valamiféle sugárzást szimbolizál. Könnyen lehet, hogy K.I.T.T. ezen keresztül tudja az Alfa áramkörei által előállított jeleket kiadni, amire a TRANSMIT (jelentése: sugározni, továbbítani) felirat rá is erősít. A hangszintetizátor működése viszont nem tisztázott, mert próbáltam vele kinyitni a kaput, vagy átváltani a piros lámpát, de se lézer, se semmi nem jött belőle. Majd megkérdem Bonnie-t.

406061103_3547070925552318_1184456523056128851_n.jpg

Az óra számlapjának igazi fénypontja, az alul elhelyezett frekvenciaváltó, és mikrofon. Nem tisztázott a tudomány számára, hogy mit jelöl az AM 5,6,7,8, de a maximum, amire elvben állíthatjuk, az 100 kHz. Mivel K.I.T.T. állatokat tudott elijeszteni, és mikrohullámú zavaró jeleket is küldözgetett, jobb lesz vigyázni ezzel, és nem esztelenül tekergetni. Még jó, hogy nem is lehet, mert ez az egész teljesen egybe van öntve a tokkal, így legalább nem tehetünk kárt a bennünket körülvevő élőlényekben. A mikrofon is csak egy mélyedés a műanyagban, de ez nem is baj, mert K.I.T.T. Knight Industries Turbo Jet motorral van felszerelve, így a károsanyag kibocsátása nem összeegyeztethető az EU jelenlegi környezetvédelmi előírásaival, tehát nem kapna magyar forgalmit, és így nincs is kivel beszélgetnünk.

405955848_6931808310239244_5014208404553188572_n.jpg

A modul a képzeletemben nyilván egy kvantumszámítógép miniatürizált változata, a valóságban viszont sokkal inkább valami CASIO származék. Jobb esetben… De ha igazán őszinte akarok lenni, akkor ez közelebb áll egy CASIO modul olcsó kínai másolatához. Amit tud: pontos idő, második időzóna, dátum, stopper.

A működésében, logikájában nem ismertem rá a klasszikus CASIO Module 1271-re, és másik gyakori CASIO modulra sem. Minden bizonnyal valami nagyon olcsó kínai csapásmérő hajtja, aminek a működése kissé hektikus. A bal alsó gomb egyszerre funkcióváltó, és az idő beállítására is szolgál. A jobb oldalon lévőkkel tudunk pontosítani, de egyszer behozott nekem egy 12/24 kijelzési lehetőséget is, amit azóta sem sikerült újra kiimádkoznom belőle. Minden bizonnyal elégtelenek az ismereteim a Knight 2000 mikroporesszor kibernetikus logikai moduljának programozásával kapcsolatban. A második időzónát egyszer megtaláltam, de fogalmam sincs, hogy mit tettem, mire idáig eljutottam. A dátum beállításához is Bonnie segítségére van szükség, mert ha most kellene megoldanom, nem fogadnék magamra nagy tétekben. Apropó, világítás az nincs. Ha este van, nem tudod mennyi az idő, de nem is kell. Egyébként is én jobban aggódnék a vízállóságon, ami szerintem masszívan a nulla felé konvergál. Sem a tokon, sem a csomagoláson meg sem említik a "víz" szót, így hát a vízállóság fogalma mondhatni balladai homályba vész. 

412206638_985903045749283_8048942653272524825_n.jpg

A szíjról is essen néhány szó. Nem találtam erről az anyagról részletesebb információkat, de nem lennék meglepve, ha a fő alkotóeleme hiányozna Mengyelejev periódusos rendszeréből. Csak arra tudok gondolni, hogy minden bizonnyal abból a speciális gumiból készült, amiből K.I.T.T. kerekei is vannak. Vagy nem. Mert hát kicsit nyúlós, mondhatni kocsonyás állagú, puha, és gyári állapotában is büdöskés dologról van szó. Beleszippantottam, és lelki szemeim előtt láttam a zölden világító Jangcét, amiben ott úszkálnak a használt Linglong gumik, amiket kihalásztak, hogy ez a szíj elkészülhessen. Ha ez így van, akkor végtére is tettünk valamit a környezetvédelemért is.

412345811_723391343067312_7288402321428557107_n.jpg
Ez a kis óra az én 20 cm átmérű csuklómon... maradjunk annyiban, hogy még mindig jobban áll, mint David Hasselhoff fürdőgatyája a Baywatchból.
(Azért ne gondoljátok, hogy nincs olyanom... de arról képet nem kaptok, mert nem családbarát tartalom.)

A csomagolás

A COMLINK csomagolása méltó magához a termékhez. Papírból van, hatalmas „Ahogy a TV-ben láttad! - As seen on TV!” felirattal. Maga David Hasselhoff és K.I.T.T. is tiszteletüket teszik rajta, ahogy a Universal Studios és a Dr. Collector is, akik logó szinten felvállalják a termék megalkotásának tényét. Itt már tetten érhető, hogy a kínai ipar szabadította ezt a szörnyeteget a világra, ugyanakkor a print minősége meglepően jó. Még mágneses, kihajtogatható belső oldal is van, amin felhívják a figyelmünket arra, hogy ez nem egy igazi COMLINK. 😊  (Mintha ez nem lett volna egyértelmű az eddigiek alapján.) Mikor elolvastam, hangosan felröhögtem. A csomagolás ezen kívül is tartogat még gyöngyszemeket, érdemes végigböngészni a feliratokat. 

406225133_7344100735655324_5820030149707186982_n.jpg

Lényegében ez eladja ezt az egészet. Ha Bonnie is rajta lenne, kettőt is vennék. 

A boldogság ára

Ha úgy tekintünk rá, hogy ez egy hivatalos Universal Studios termék, amit a 40 éves jubileumra adtak aki, akkor az a 15 000 Ft nem is annyira meredek. Ha nem lenne mögötte a Knight Rider franchise, és egy retró kvarc digitális karóraként nézzük, akkor a CASIO F91w, vagy lényegben bármi, amit ők gyártanak 15 000 Ft alatt, úgy feltörli ezzel a padlót, ahogy K.I.T.T. tette gonosz ikertestvérével K.A.R.R.-ral a harmadik évad hatodik részében.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ez sokunk gyerekkorának a része. Nem csak megpedzegeti lelkünk nosztalgiahúrjait, hanem egyenesen Brian Mayt megszégyenítő akkordokat nyom le rajta. Természetesen lehetett volna ez sokkal jobb. Teszem azt egy igazi CASIO modul és működő tekerentyűk. LED világítás. A beszélő villanyautók korában nem hiszem, hogy atomfizika lett volna beépíteni egy olyan lejátszót, ami K.I.T.T. szövegeit mondja fel attól függően, hogy hova tekerjük. A Xiaomi 20 ezer Ft alatt konkrétan okosórát ad, szóval nincs mentsége a kínaiaknak arra, hogy ez miért lett ennyire fapados. A tokkal és a szíjjal is lehetett volna valamit kezdeni, mert ezeknél a műanyagoknál már csak a TESCO nejlonpunga van lejjebb.

Végszó

Mire jó? Mivel hamarosan itt a karácsony, ideális választás egy olyan embernek, aki rajongott ezért a sorozatért 25 évvel ezelőtt. Ha nincs ilyen (mert nincs ilyen???) Tökéletesen illik egy olyan órakedvelő gyűjteményébe is, aki szereti a filmes órákat. 
Ez itt pl.: az én filmes gyűjteményem:

406828538_728450282252795_4600673663919469493_n.jpg

Ha így gondolkodunk róla, akkor tulajdonképpen nem is annyira vészes az a 15 ezer Ft. Ha viszont az ár/érték vonalon próbáljuk értelmezni, akkor... Pajti! Ments ki innen! 

 Előnyök

- Ez a COMLINK! Érted?! A COMLINK!

Hátrányok

- Ez a COMLINK! Érted?! A COMLINK!

 thehof1.jpg
A kép forrása: https://hu.motor1.com/news/383441/visszater-a-kepernyokre-a-knight-rider-klasszikus-parosa/